Японські ровери надіслали нові фото з астероїда Рюгу

Цього тижня японське космічне агентство JAXA висадило пару роверів на астероїд Рюгу. Тепер вони надіслали нові фото і навіть відео

Про це пише Science Alert.

Зонд Хаябуса-2 випустив роверів на поверхню Рюгу 21 вересня. Нові фото демонструють кам'янистий рельєф Рюгу. Наразі "Ровер 1А" та "Ровер 1B" працюють на поверхні астероїда, пересуваючись по ньому невеликими стрибками (цьому сприяє слабка гравітація).

 Обидва роботи обладнані спеціальними асиметричними маховиками. Коли вони обертаються, їхній центр ваги зміщується і вони підстрибують на поверхні.

Довідка:

Місія "Хаябуса-2" почалася у 2014 році. Її вартість становить 150 млн доларів. Космічний зонд "Хаябуса-2" летів до астероїда Рюгу три з половиною роки і дістався до нього в кінці червня. Завдання зонда - вивчити астероїд та доставити на Землю зразки порід, з яких він складається.

Діаметр астероїда Рюгу становить близько 900 метрів, він робить повний оберт навколо своєї осі за сім з половиною годин. Знаходиться він за 290 млн км від Землі. "Хаябуса-2" проведе на орбіті навколо Рюгу приблизно півтора роки.

Рюгу належить до астероїдів класу С, які вважають відносно примітивними. Це означає, що на його поверхні можуть виявитися органічні матеріали та гідрати. Вивчення хімічного складу Рюгу може допомогти вченим зрозуміти ранні етапи еволюції Сонячної системи.