Ціноутворення тарифів на газ не належить до обов'язків президента, - Цибулько про "газову" ініціативу Тимошенко

У випадку перемоги на президентських виборах-2019 Юлія Тимошенко не зможе впливати на "Нафтогаз" і ціну на "блакитне паливо", оскільки подібне не передбачено закріпленим у Конституції набором президентських повноважень

Про це заявив політолог Володимир Цибулько в ефірі програми "МаринаД" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

"Щоб не робила Тимошенко у неї газ це як родова пляма, оскільки вона не є спеціалістом ні в питаннях оборони, ні в питаннях міжнародної політики. І вона зараз говорить про газ. Де в функціоналі президента є ціноутворення на газ? Президент займається міжнародною політикою і обороною країни. Він зараз вже навіть втратив важелі впливу на прокуратуру. Тим більше, що партійний прокурор (Юрій Луценко - ред.) складе повноваження і все. Буде самоврядування прокурорське і самоврядування суддівське. Згідно закону про нацбезпеку, лишається цивільний контроль над СБУ і над Збройними Силами. Тобто у президента буде лише коридор для формування політичних трендів. Де ціноутворення? Як можна з такою брехнею вилазити на люди і розказувати, що вона буде боротися за газ? Не входить це в повноваження президента", - зазначив експерт.

Натомість, стверджує Цибулько, інтерес Тимошенко до економічних тем свідчить про її прагнення "концентрувати" у себе не передбачені законодавством повноваження президента:

"В чому є гіпернебезпека? В тому, що за щоб не бралася Тимошенко вона гіперегоцентрична, вона буде займатися переконцентрацією власних повановажень під себе. Тобто вся її сверблячка про канцлерську республіку - це якраз про концентрацію в її лагідних ручках максимуму влади".

Окрім того, додав Цибулько, в команді Тимошенко немає необхідних фахівців й не виключено, що її найбільше цікавлять не президентські, а парламентські вибори 2019 року.

"Хороших спеціалістів з міжнародного права і з оборони нема в Тимошенко... Є Борис Іванович Тарасюк (екс-голова МЗС - ред.), але ж вони його нікуди не підпускають. Ніким їй закрити ці теми.

Для неї ідеальна мрія - це коаліція (парламентська - ред.) на основі "Батьківщини" і вона прем'єр-міністр", - наголосив Цибулько.