На Одещині стався спалах сибірки, МОЗ каже про відсутність небезпеки розповсюдження

У селі Міняйлівка Саратського району Одеської області стався спалах захворювання на сибірку

Про це повідомляє прес-служба міністерства охорони здоров'я України.

"П’ятеро людей, які брали участь у забитті худоби в селі Міняйлівка Одеської області, госпіталізовано зі специфічними симптомами захворювання шкіри. За результатами лабораторних досліджень, проведених референс-лабораторією Центру громадського здоров'я МОЗ України, в одного хворого підтверджено захворювання на сибірку (шкірна форма, що лікується антибіотиками і не становить такої небезпеки, як легенева форма)", - йдеться у повідомленні.

Екесперти також отримали підтвердження цього діагнозу після дослідження м’яса забитої тварини та ґрунту у дворі, де було забито хвору тварину.

У МОЗ стверджують, що наразі небезпеки розповсюдження інфекції немає. Наразі захворювання локалізовано в межах одного села - з 30 вересня 2018 року введено карантин. Медики обстежують людей, які контактували з хворими тваринами чи вживали м’ясо забитої худоби.

Фахівці спостерігатимуть за станом здоров’я жителів села упродовж 15 днів: тривають щоденні обходи домівок для контролю стану здоров’я людей, які потенційно можуть заразитися збудником сибірки. Особам, які мали ризик зараження збудником сибірки, призначають термінове профілактичне лікування антибіотиками, за цими людьми здійснюється медичне спостереження.

Сибірка (міжнародна назва - антракс) - це гостре інфекційне захворювання, що спричинює виразки на шкірі, гарячку та інтоксикацію, рідше - відбувається у легеневій і кишковій формах із явищами сепсису. У попередні 15 років в Україні було зафіксовано 6 випадків сибірки: у Харківській області (2003-й рік, 1 випадок), Чернівецькій області (2004-й рік, 3 випадки), Миколаївській області (2008-й рік, 1 випадок), Черкаській області (2012-й рік, 1 випадок).