Прокурор ГПУ відмовився від $30 тис. хабара і здав провокатора до НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро України викрили громадянина, який намагався відкупитися від звинувачень за $30 тис. хабара прокурору ГПУ

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зловмисника викрили у момент передачі ним частини хабара у розмірі $15 тис. прокурору. Пропозиція неправомірної вигоди надійшла прокурору в лютому 2018 року, після чого він одразу поінформував про цей факт генеральну інспекцію ГПУ. Було розпочато досудове розслідування, здійснення якого доручили детективам НАБУ.

Хабара прокурору запропонував громадянин, якого обвинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах або вчинене організованою групою), ч. 4 ст. 27 (підбурювання до вчинення злочину), ч. 2 ст. 15 (замах на вчинення злочину), ч. 3 ст. 369 (давання хабара) Кримінального кодексу України.

"Усвідомлюючи, що за вчинені кримінальні правопорушення може бути призначено покарання - позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна, - громадянин вирішив "домовитися" з прокурором, запропонувавши йому неправомірну вигоду в розмірі $30 тис. За умовами "угоди", перша половина суми мала бути сплачена прокурору після зміни кваліфікації злочину на більш м’яку, друга - за фактом подачі клопотання до суду. Надавача неправомірної вигоди викрито і затримано в момент передачі першого траншу із заявленої суми", - йдеться у повідомленні.

1 жовтня 2018 року зловмиснику повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України ("пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище").