Рада засудила намагання повернути росіян у ПАРЄ

Депутати українського парламенту підтримали проект постанови "Про заяву Верховної Ради у зв'язку із ситуацією, що склалася в Парламентській Асамблеї Ради Європи"

За документ проголосували 242 нардепа, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Верховна Рада України постановляє: засудити намагання зняти обмежувальні заходи у відношенні постійної делегації Російської Федерації у Парламентській асамблеї Ради Європи в обхід резолюцій Асамблеї та внесення змін до статутних документів, які змінюють засадничі принципи діяльності організації", - йдеться у тексті постанови.

Як йдеться у тексті заяви ВР, збереження авторитету й політичної спроможності ПАРЄ в умовах сучасних викликів у Європі є можливим виключно за умови забезпечення існуючої інституційної здатності Асамблеї та її механізмів провадження власних політик.

"Усвідомлюючи, що нищення інституційних основ означатиме визнання ПАРЄ своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням та публічну демонстрацію відходу від цінностей та принципів Ради Європи, змушуватиме Верховну Раду та її Постійну делегацію у ПАРЄ здійснити повний перегляд засад, на яких будується співробітництво з Асамблеєю", - наголосили у Раді.

Документом доручається голові Ради Андрію Парубію забезпечити невідкладне направлення тексту заяви до ПАРЄ та до парламентів держав-членів Ради Європи. Постанова набирає чинності з дня її прийняття.