Есмінці Китаю і США ледве розминулись у спірних водах

Китайський військовий корабель Luyang небезпечно наблизився до ескадреного міноносця США USS Decatur у спірних водах Південно-Китайського моря

Про це у коментарі CNN заявив речник Тихоокеанського флоту США Чарльз Браун, передає "Голос Америки".

Браун зазначив, що китайський есмінець Luyang здійснив непрофесійний і небезпечний маневр, через що міноносець Сполучених Штатів мав ухилятися від зіткнення.

У Тихоокеанському флоті США підкреслили, що, попри інцидент, і далі здійснюватимуть операції на воді та у повітрі в регіоні, там, де "дозволяє міжнародне право".

Раніше агентство Рейтер з посиланням на джерело в американському Міноборони повідомило, що в неділю есмінець "Декатур" (USS Decatur) ВМС США пройшов на відстані 12 морських миль від штучних островів, створених КНР у Південно-Китайському морі. За даними агентства, есмінець пройшов біля архіпелагу Спратлі (Наньша) в рамках операції "щодо забезпечення свободи навігації".

Як зазначає "Голос Америки", інцидент стався на тлі загострення відносин між США і Китаєм. Раніше газета The New York Times повідомила, що Китай скасував переговори зі США на високому рівні з безпеки, в яких у жовтні повинні були взяти участь глава Пентагону Джеймс Маттіс і держсекретар Майк Помпео.

Китай веде з Брунеєм, В'єтнамом, Малайзією і Філіппінами територіальні суперечки через Парасельські острови (Сиша), архіпелагу Спратлі (Наньша) і Хуан'янь (риф Скарборо). З кінця 2013 року Пекін проводить там масштабні гідротехнічні та будівельні роботи зі створення штучних островів, а також розширення і освоєння цих територій. США і Японія звинувачують Пекін у формуванні ділянок суші, які можуть бути використані у військових цілях, в тому числі перетворені в морські бази і військові аеродроми.

При цьому МЗС КНР наполягає, що саме США несуть відповідальність за дестабілізацію ситуації в Південно-Китайському морі.