На Харківщині голова РДА шпигував за ветеранами АТО і передавав дані Росії, - СБУ

У Харківській області голова райдержадміністрації, завербований ФСБ, створив фейкові організації ветеранів АТО, що збирали відомості, які він передавав російським спецслужбам

Про це повідомив на брифінгу заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає Еспресо.TV.

"СБУ викрила, задокументувала та припинила діяльність голови однієї з райдержадміністрацій Харківщини, який у 2015 році під час перебування в окупованому Криму був завербований ФСБ. Зустріч із кураторами здійснювалася як на території РФ, попри те, що посадовець мав допуск до держтаємниці за формою №3, так і на території третіх країн. Посадовець активно використовував опосередковані канали зв'язку: електронну пошту, видані кураторами мобільні телефони зі спеціальними мобільними додатками", - розповів Кононенко.

За даними СБУ. передані чиновником до Росії відомості суттєво зашкодили нацбезпеці Україні.

"За його ініціативою у Харкові створили альтернативні організації ветеранів АТО, які замість допомоги ветеранам займалися здирництвом і збором інформації, що носить військовий і мобілізаційний характер. Їм вдалося зібрати списки учасників АТО, як чинних, так і ветеранів, які передали замовнику - саме зловмиснику - і ним, відповідно, - російській стороні. Зібрані матеріали містять службову інформацію, передача якої спецслужбам РФ завдає істотної шкоди державній безпеці України", - сказав Кононенко.

Спецслужба задокументувала факт наявності у чиновника подвійного громадянства - 20 лютого 2015 року на території окупованого Криму він отримав внутрішній паспорт громадянина РФ, який 12 квітня 2016 року управлінням міграції ГУ МВС РФ по Москві замінили на паспорт іншої серії.

"14 лютого 2016 року він був документований паспортом громадянина РФ для виїздів за кордон, а 14 червня 2016 року - індивідуальним податковим номером". - додав Кононенко.

За результатами розслідування чиновнику повідомили про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Планується оголошення його у розшук через те, що він переховується на території РФ.

"Викладені факти є лише частиною єдиного і взаємопов'язаного плану, який зараз реалізується спецслужбами РФ на території України. Мета - створити так званий "керований хаос", - підсумував спецслужбовець.