Порошенко вніс до Ради законопроект про пролонгацію закону щодо особливого статусу Донбасу

Президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект № 9153 про внесення зміни до статті 1 ЗУ "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей"

Про це йдеться на офіційній сторінці законопроекту на сайті парламенту.

Також зазначається, що цей проект закону 2 жовтня було визначено президентом як невідкладний. Тож, це може означати, що його розглянуть вже цього тижня, адже наступний тиждень для Ради - непленарний.

"Це технічний законопроект, який жодним чином не стосується змістів, виключно терміну дії. Закон важливий для наших дипломатів і партнерів в ЄС, він посилить переговорні позиції українського дипкорпусу для пролонгації санкцій проти РФ", - зауважила перший віце-спікер Ірина Геращенко. 

Зазначимо, раніше спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер порадив Україні продовжити закон про статус ОРДЛО, щоби зберегти санкції.

Волкер нагадав, що ключові санкції щодо Росії, які діють у Європейському Союзі, прив’язані до виконання Мінських домовленостей, у яких серед іншого йдеться про необхідність збереження особливого статусу непідконтрольної частини Донбасу.

Тим часом голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко вважає, що західні партнери мають не тільки закликати Україну пролонгувати закон про особливий статус Донбасу, а й розробляти чіткі механізми посиленого тиску на Росію для мирного врегулювання конфлікту.