Син Януковича фінансував в Києві провокації для картинки "протестів" у ЗМІ, - СБУ

Спецслужби РФ та колишні українські політики-втікачі фінансують провокаційні акції в Києві, щоб продемонструвати в російських і світових ЗМІ картинку "протестів" в Україні

Про це заявив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, передає Еспресо.TV.

"14 вересня СБУ попередила провокаційну акцію в Києві біля посольства РФ, яка ініційована одним із лідерів "Комітету порятунку України" Юрієм Котом, який тривалий час переховується на території РФ від кримінального переслідування. За його задумом, з використанням гасел захисту російськомовного населення було необхідно інспірувати сутички протестувальників із представниками Нацполіції. Потім ця картинка мала бути розповсюджена у міжнародних ЗМІ", - розповів Кононенко.

Акцію було попереджено, в результаті проведення 11 обшуків було отримано докази причетності до підготовки загаданої провокації функціонерів нового російського проекту, не зареєстрованого і не легалізованого в Україні, - так званої "Партии русских украинцев" або "ПАРУС".

Також ця організація виявилася причетною до проведення 24 серпня поточного року в Києві на Майдані Незалежності за вказівкою російської сторони акції під гаслом "День залежності", метою якої було заперечення європейського курсу держави. Фото і відеозвіти були відправлені до РФ і розповсюджені у російських ЗМІ. Вони мали показати широкі протести на території України. Кононенко також продемонстрував створене росіянами посвідчення нового об'єднання, якого ще немає в Україні.

"Вилучено переписку, яка підтверджує безпосередню координацію та фінансування вказаних акцій лідером "ПАРУС" Юрієм Котом із території РФ. На виконання вказівок російських кураторів безпосереднім організатором провокацій було виготовлено відповідну агітаційну продукцію в одній із приватних типографій Києва, про що прозвітовано Коту. При цьому зловмисники легалізували акцію в органах влади шляхом надання заявки від підставної особи, в якої раніше було викрадено паспорт громадянина України", - сказав Кононенко.

15-16 вересня СБУ та Нацполіція заблокували наміри екс-лідера "молодих регіонів" Сергія Хижняка, який також переховується у РФ. Він мав на вказівку та за фінансування Олександра Януковича організувати провокаційну акцію поблизу Адміністраці президента України. Вартість провокації оцінена росіянами у $3 тис. Аванс у розмірі 30 тис. грн Хижняк перерахував на картку організатора акції одразу після отримання згоди на її проведення.

Організаторів та учасників акції було затримано, допитано, задокументовано її замовний характер, вилучено відповідну документацію. Затриманий організатор розповів, що учасників акції набрали з алкоголиків і безхатченків, а проводити її мали біля будь-якої будівлі, візуально схожої на Адміністрацію президента.