СБУ викрила зловмисників, що підробляли перепустки в зону АТО

Хакери мали можливість додавати людей в базу та торгувати дозволами на перетин лінії розмежування

Двоє осіб мали доступ до ключів, логінів і паролів до реєстру дозволів для переміщення осіб у районі проведення АТО. Близько року підроблені дозволи хакери продавали через мережу інтернет. Як повідомила в коментарі Еспресо речник СБУ Олена Гітлянська, таким чином внесли в базу близько двох десятків осіб​.

Про це йдеться у вироці Краматорського міського суду Донецької області.

Зловмисник та невстановлена особа в серпні 2015 року незаконно отримали програмне забезпечення, яке надає доступ до Електронного реєстру дозволів для переміщених осіб в районі проведення АТО (https://urp.ssu.gov.ua).

У руках хакерів з 2015 року опинилися ідентифікати, ключі, логіни та паролі, які надають можливість працювати з Реєстром, вносити відповідні зміни, доповнення тощо.

Згодом зловмисники організували схему перетину лінії розмежування з окупованою територією Донецької та Луганської областей, на якій заробляли гроші.Злочинці розмістили  оголошення про свої послуги в інтернеті. Зацікавлені особи зверталися за номерами з сайту, надсилали копії документів й перераховували гроші на вказаний банківський рахунок. Ця послуга коштувала від 200 до 500 гривень, йдеться у тексті вироку.

Внаслідок схеми в період з 01.01.2017 року по 20.01.2018 року злочинним шляхом вдалося заробити понад 420 тис. грн.

Один зі зловмисників навіть встиг придбати за ці кошти однокімнатну квартиру.

Затриманий визнав свою провину та пішов на угоду зі слідством.

Суд постановив призначити покарання у вигляді 3-х років 1 місяця позбавлення волі. Без конфіскації майна.

Також суд встановив іспитовий термін - 1 рік, тобто якщо протягом року людина не вчинить ніяких злочинів, то вона буде звільнена від покарання, але з забороною виїжджати за межі України без дозволу.