ЗМІ поширюють фейки, щоб зірвати голосування за законопроект про мову, - Княжицький

У низці ЗМІ поширюють фейкові заяви на підтримку деяких законопроектів про мову, щоб зірвати голосування у Верховній Раді

Про це в середу, 3 жовтня під час брифінгу у кулуарах парламенту заявив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, народний депутат Микола Княжицький, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що на тлі майбутнього розгляду у парламенті законопроектів про мову здійснюється багато провокацій, ініційованих російською стороною.

Зокрема, вчора видання "Інтерфакс-Україна" в комерційній рубриці сайту у вигляді прес-релізу надрукувало нібито звернення на підтримку одного з таких законопроектів. 

"Ми з колегами глибоко обурені, що для зриву прийняття закону про українську мову використовуються прізвища шанованих, вже на жаль померлих шанованих українських філософів  - Івана Драча, Мирослава Поповича", - наголосив Княжицький. 

Він також розповів, що філософ, громадський діяч, багаторічний керівник фонду "Відродження" Євген Бистрицький був здивований, що побачив своє прізвище серед підписантів  цього звернення.

Княжицький закликав депутатів підтримати у першому читанні законопроект № 5670-д і запевнив, що у подальшому до нього можна буде вносити правки, які будуть враховані перед остаточним ухваленням законопроекту. Нардеп зауважив, що і сам до другого читання пропонуватиме правки для ще більшого захисту української мови. 

Читайте також: Штраф за відмову обслуговувати українською. Що може змінити закон про мову

Зазначимо, 4 жовтня парламент має розглянути чотири законопроекти про забезпечення функціонування української мови як державної у першому читанні.

Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної 5670-д від червня 2017 - найповніший та найбільш підтриманий. Наразі законопроект містить 60 статей, вносить зміни до понад 50 законодавчих актів та охоплює понад 30 різних сфер суспільного життя. Під проектом закону вже поставили підписи 76 нардепів-представників різних політичних сил, та підтримали 70 громадських об’єднань.