Чоловік вже рік бачить все у червоних кольорах, бо "перепив віагри"

Лікарі повідомили про випадок з 31-річним чоловіком, який пошкодив сітківку ока після занадто високої дози препарату, що використовується для лікування еректильної дисфункції

Про це пише Science Alert.

“Винуватцем”, вочевидь, є силденафіл цитрат, інгредієнт Віагри і багатьох подібних ліків. Хоча відомо, що в деяких випадках ліки викликають тимчасові проблеми із зором, нічого подібного раніше не було.

Більш ніж через 12 місяців після першого повідомлення про проблему чоловік все ще має “червоний зір” - він бачить все у червонуватих відтінках.

Симтоми з’явилися після прийому більшої кількості препарату від рекомендованої дози у 50 мг. Фактично, пацієнт каже, що він не знає, скільки він прийняв - він просто випив препарат в рідкій формі прямо з пляшки.

“Люди живуть по філософії, що, якщо трохи - це добре, то багато - краще”, - говорить провідний дослідник звіту Річард Розен, директор служби Retina в Нью-Йоркській лікарні для очей і вух на горі Синай (NYEE). “Це дослідження показує, наскільки небезпечна велика доза розповсюдженого лікарського засобу”.

Результати обстеження не були хорошими: чоловік отримав мікроскопічні ушкодження конусів сітківки, які обробляють кольоровий зір.

Попередні дослідження з силденафілом на мишах свідчили про те, що в пошкодженнях ока можна звинувачувати як генетичну мутацію, так і звичайне передозування препаратом.

“Фактично бачити ці типи структурних змін було несподіваним, але це пояснювало симптоми, від яких постраждав пацієнт”, - каже Розен. - “Хоча ми знаємо, що порушення кольорового зору є добре описаним побічним ефектом цього препарату, ми досі не змогли візуалізувати структурний ефект препарату на сітківці ока”.

Експерти не уточнюють, що саме прийняв чоловік, але кажуть, що це було "не аптечне” лікування: мікстуру замовили через Інтернет, а рідка форма для силденафілу є неприйнятною. Джерело “ліків” невідоме, але вчені кажуть що препарат, можливо, було заражено.

“Наші результати повинні допомогти лікарям усвідомити потенційні клітинні зміни у пацієнтів, які можуть надмірно використовувати препарат, щоб вони могли краще інформувати їх про ризики надмірного використання”, - каже Розен.