Меркель і Яценюк обговорять безпекове становище на Донбасі, Азові і в Криму

У п'ятницю, 5 жовтня, у Берліні відбудеться зустріч канцлера Анґели Меркель і лідера партії "Народний фронт" Арсенія Яценюка

Про це у Facebook написав український дипломат Данило Лубківський.

"Останній раз Меркель і Яценюк зустрічалися 14 листопада 2016 року. Минуло два роки. В Німеччині відбулися парламентські вибори і завершилося тривале формування урядової коаліції. Але комунікація між обома командами залишалася незмінною", - написав Лубківський.

За його словами, діалог зосереджений насамперед на двох питаннях - справі міжнародного стримування агресії Росії та підтримці національного курсу, який розпочався урядами України у 2014-16 роках.

"Під час завтрашньої зустрічі, безумовно, йтиметься про оцінки ситуації в Україні і навколо нашої держави. Для Яценюка це буде нагода продемонструвати картину настроїв та очікувань українців. Йтиметься не про припущення. Тези ґрунтуватимуться на публічних й аргументованих даних авторитетних соціологічних служб - Рейтингу, Демініціатив, Центру Разумкова, Київського міжнародного інституту соціології, Інституту Ґеллапа та інших", - додав Лубківський.

За даними опитувань, 70% українців виступають за членство в НАТО, 50% - за членство в ЄС. 80% українців насамперед очікують від членства в ЄС не прямої фінансової вигоди, а ширших можливостей і більшого захисту головних людських цінностей.

60-70% українців називають агресію Росії найбільшою загрозою Україні.

62% українців готові воювати за Україну. В Європі такий показник вищий лише у Фінляндії. 70% українців вірять, що країні вдасться подолати загрози і труднощі.

"У Берліні Яценюк говоритиме про безпекове становище на Донбасі, Азові і в Криму, про геополітичну загрозу Північного потоку-2, про небезпеку повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи, про атмосферу тиску і шантажу, яка насувається на Україну з боку впливових політичних кіл найближчих західних сусідів", - резюмував дипломат.