Секрети недорого: у книзі про Скрипаля розповіли, скільки йому платили за "злив" даних

Екс-шпигун Сергій Скрипаль заробив на продажі секретів російської розвідки не більш 90 тисяч доларів

Про це повідомила російська служба BBC з посиланням на книгу журналіста Марка Урбана "Файли Скрипаля" (The Skripal Files) про колишнього шпигуна.

За даними журналіста, Скрипаль продавав секрети задешево - три тисячі доларів за порцію матеріалів. Стільки ж коштували і передачі в "книжках" через дружину та відомості, які передавались під час особистих зустрічей з кураторами з МІ-6.

Загалом епізодів таких зустрічей було близько 16-ти, а загальний гонорар Скрипаля за роки співпраці разом з бонусами мав скласти приблизно 70-90 тисяч доларів.

Читайте також: Віталій Портников: погляди Скрипаля значення не мають.

Як пише Урбан, на початку співпраці Скрипаль, будучи чинним розвідником, через небезпеку викриття передавав секрети ГРУ через свою дружину.

"Коли та їхала з дочкою у відпустку в Іспанію, Скрипаль давав їй з собою книгу, пояснюючи, що це подарунок для їхнього спільного знайомого. Насправді в книзі містилися записи, нанесені невидимим чорнилом - сумішшю молока і лимонного соку. Скрипаль стверджував, що його дружина не знала, ким насправді був їхній "друг сім'ї", - йдеться у книзі.

Також зазначається, що співпрацювати з МІ-6 Скрипаль став лише наприкінці іспанського відрядження у 1996 році.