Віце-прем'єр і експерти порадили парламенту, за який закон про мову голосувати

Експертна група з питань мовної політики на своєму засіданні 3 жовтня ухвалила рішення закликати Раду розглянути та підтримати законопроект 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Про це повідомляє прес-центр урядового порталу.

Зазначається, що група, яку очолив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, вирішила звернутися з цією пропозицією щодо законопроекту 5670-д до голови парламенту Андрія Парубія та народних депутатів на пленарному засіданні 4 жовтня.

Ухвалення цього закону в результаті має нівелювати законодавчий вакуум у мовній сфері, який склався після скасування сумнозвісного антиконституційного закону Колесніченка-Ківалова.

"Зараз Україна має історичний шанс. Щоб його реалізувати, потрібна консолідація голосів у Верховній Раді на підтримку одного мовного законопроекту – найповнішого та найякіснішого, найбільш підтримуваного суспільством та такого, що відповідає європейській практиці. Таким є саме законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" № 5670-д", - наголосив Розенко.

Цей законопроект, за його словами, є результатом консолідованої праці науковців, політиків, експертів, представників громадськості, відповідає очікуванням суспільства, отримав позитивні висновки низки міністерств та профільного комітету Ради. 

Віце-прем’єр зауважив, що законопроект 5670-д покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності. Він також додав, що дія законопроекту 5670-д не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів.

"Запровадження квот на українські пісні на радіо, визначення українською мовою освітнього процесу і скасування закону Ківалова-Колесніченка не призвели до жодного “розколу” в суспільстві, скоріше навпаки", - підсумував Розенко.

Члени Експертної групи на пропозицію Віце-прем’єр-міністра Павла Розенка звернулися до Голови Парламенту та народних депутатів України з листом, у якому закликали підтримати у  першому читанні законопроект 5670-д, що створить сприятливі умови для зміцнення та утвердження державного статусу української мови.

Читайте також: Штраф за відмову обслуговувати українською. Що може змінити закон про мову

4 жовтня парламент має розглянути чотири законопроекти про забезпечення функціонування української мови як державної у першому читанні.

Проект Закону про забезпечення функціонування української мови як державної 5670-д від червня 2017 - найповніший та найбільш підтриманий. Наразі законопроект містить 60 статей, вносить зміни до понад 50 законодавчих актів та охоплює понад 30 різних сфер суспільного життя. Під проектом закону вже поставили підписи 76 нардепів-представників різних політичних сил, та підтримали 70 громадських об’єднань.

Зазначимо, раніше голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, народний депутат Микола Княжицький розповів, що у низці ЗМІ поширюють фейкові заяви на підтримку деяких законопроектів про мову, щоб зірвати голосування у Верховній Раді.