Китаю закидають глобальне розповсюдження шпигунських чіпів: акції тамтешніх компаній стрімко падають

Акції Lenovo Group і ZTE Corp впали в п'ятницю після повідомлення про шкідливі комп’ютерні чіпи, які китайським шпигунам вдалося розповсюдити по багатьох фірмах США

Bloomberg Businessweek повідомив про чіпи, посилаючись на 17 анонімних джерел зі спецслужб і бізнесу, передає Reuters .

За повідомленням, комп'ютерні чіпи розповсюдились приблизно на 30 компаній і декілька державних агентств США, які надали б Пекіну таємний доступ до внутрішніх мереж.

В число компаній увійшли такі гіганти як Apple Inc і Amazon.com, проте вони відмовилися від коментарів. Super Micro Computer Inc, який, за словами Bloomberg, був постачальником серверних плат, що містять шкідливі чіпи, також не надав звіту.

У доповіді говориться, що в нападі брали участь китайські технічні фірми. Але акції Lenovo впали на 15 відсотків через побоювання, що споживачі і бізнес можуть неохоче купувати китайські технічні товари.

“Super Micro не є постачальником Lenovo. Крім того, як глобальна компанія, ми робимо великі кроки для захисту постійної цілісності нашої ланцюжка поставок”, - повідомили у компанії.

Але падіння акцій може тягнути за собою суттєві неприємності: за оцінками компанії Lenovo, вона отримує більше п'ятої частини своїх доходів від Сполучених Штатів.

Китайський виробник телекомунікаційного устаткування ZTE, чиї акції в Гонконзі впали на 11% відмовився від коментарів.

Субіндекс сектора ІТ-обладнання на гонконгській фондовій біржі впав на 4,7 . “Це може стати смертельним ударом по амбіціях Китаю, оскільки західні ринки, швидше за все, закриються для таких компаній як Huawei, ZTE і т. Д”, - каже Майкл Кожен, старший стратег Rabobank. Huawei Technologies відмовилася від коментарів.

Міністерство закордонних справ Китаю не відреагувало на прохання про подання коментарів. Раніше Пекін заперечував звинувачення в організації кібератаки проти західних компаній.