Санкції США: Індонезія передумала купувати російські літаки

Індонезія призупинила закупівлю російських винищувачів Су-35 через можливе потрапляння під санкції США

Про це повідомляє російське видання "Коммерсантъ".

Обмежувальні заходи США готові запровадити у рамках закону "Про протидію противникам США за допомогою санкцій" (CAATSA). Індонезія чекала на перший із 11 винищувачів уже у жовтні, але Вашингтон так і не надав Джакарті гарантій незастосування санкцій.

При цьому росіянам для виконання угоди довелося б задіяти кредитні кошти, які виділив би один із комерційних банків. Проте для фінзакладу це означало б тяжкі наслідки, оскільки США оцінили б це як співпрацю з "Рособоронэкспортом" і запровадили б санкції проти банку.

Цю інформацію виданню підтвердили два топ-менеджери підприємств оборонної промисловості та джерело, близьке до органу влади.

Індонезія підписала контракт на купівлю Су-35 у лютому, ставши другим іноземним замовником винищувача даного типу - першу угоду на 24 літака загальною вартістю понад $2 млрд РФ підписала в листопаді 2015 року з Китаєм.

Плани Джакарти не оцінили у США. Робочий візит до Індонезії делегації з Росії для обговорення питань по контракту співпав із візитом туди міністра оборони США Джеймса Меттіса, який погрожував припинити постачання запчастин до американських літаків на озброєнні Індонезії в разі підписання контракту з "Рособоронэкспортом", натомість у разі відмови від контракту пообіцяв організувати постачання винищувачів F-16.

Проте контракт на Су-35 таки підписали, він оцінюється у $1,154 млрд, із яких приблизно половина (близько $570 млн) приходиться на суміжну продукцію невійськового призначення (каучук, пальмова олія тощо). Планувалося, що постачання замовнику Су-35 мають завершити упродовж двох років з моменту підписання контракту.