В Інгушетії багатотисячний безстроковий мітинг проти загарбання землі Чечнею. Що відбувається

В Інгушетії, що є частиною Північно-Кавказького федерального округу, тисячі людей вийшли на мітинг проти передачі земель Чечні

Акція почалася 4 жовтня та стала безстроковою, повідомляють російські ЗМІ. 

Все почалося 26 вересня, коли глави Чечні та Інгушетії - Рамзан Кадиров і Юнус-Бек Євкуров відповідно - підписали договір про кордон між двома республіками. Чечня отримала частину Надтеречного району Інгушетії, а та - територію на кордоні з Малгобецьким районом. Обидві території нежитлові. 

Ратифікацію угоди підтримали 17 з 25 депутатів. При цьому понад 10 депутатів заявили про фальсифікації при підрахунку результатів.

 

При цьому суперечки між двома республіками щодо прикордонних земель ведуться з середини 1990-х років і стосуються в основному приналежності Сунженського і Малгобекського районів. Тож до 4 жовтня кордоном між республіками вважалася межа, встановлена ​​в 1934 році.

Сама акція протесту на площі столиці Магасе почалася стихійно, виходити на нього через соцмережі закликали представники ради етнічних і соціальних спільнот. На площі зібралися від 5 до 10 тисяч людей.

Згодом до мітингувальників вийшов Євкуров, а його охорона спробувала звільнити для нього місце серед учасників акції. Під час цього в сторону лідера Інгушетії кинули пляшку, після чого його вивели з площі. А у цей час його охоронці стріляли з пістолетів у повітря.

Після цього на акції почалися сутички, тож вона в результаті стала безстроковою. Мітингувальники цю ніч провели на площі.