Експерт розповів, чому військові звільняються з лав ЗСУ

Рівень комплектації військовими спеціалістами певного батальйону чи бригади ЗСУ залежить від "наявності інфраструктури" і командира

Про це керівник правління "Українського мілітарного центру" Тарас Чмут розповів в ефірі щотижневої студії "Ефір 4_5_0" на телеканалі Еспресо.TV.

"У Військово-морскьих силах зараз іде відтік середньої ланки кадрів, тобто капітанів 1-го рангу, полковників, це люди, які служать 7, 8, 10, 15 років, які вже стали спеціалістами, професіоналами, але які ще молоді і вчились десь за кордоном, а тому пам'ятають бойові кораблі і повноцінні далекі походи, які знають, що таке реальна корабельна служба і служба саме на морі, на кораблях. І зараз вони йдуть, тому що немає соціального забезпечння, немає житла, а зарплата не дозволяє нормально знімати житло в Одесі, наприклад. Немає можливості дбати про родини і вони звільняються й знаходять себе у цивільному житті на значно вищій зарплаті", - зазначив експерт.

Окрім того, деякі сухопутні частини, навіть не перебуваючи в АТО, мешкають у наметах на полігонах, додав він.

"Це теж деморалізує і з таких частинах теж йдуть люди, тому що вони втомилися 2-3 роки служити без можливості нормального відпочинку, нормального життя у небойових умовах", - пояснив Чмут.

При цьому, за його словами, кращою є ситуація у "старих частинах", тобто у тих, які сформовані до 2014 року, й там, де командир дбає про побутові умови й матеріально-технічне забезпечення своїх бійців.

Саме тому, як наголосив Чмут, чим краще поставлена господарська сторона життєдіяльності підрозділу, тим вищий у нього відсоток комплектації вояками-контрактниками:

"Там де вправні командири, там укомплектованість (особовим складом - ред.) вища. Люди переходять туди, де нормальні командири, де можна нормально служити".

Перед цим, теж у сьогоднішньому ефірі, Чмут розповів про стан справ з відтоком контрактників із ЗСУ.