На Закарпатті можна створити європейський газовий хаб, - Єхануров

Україні слід з усією відповідальністю підійти до питання технічної відповіді на газопроводи "Північний потік-2" й "Танап" (Туркменістан-Азербайджан-Туреччина), які ігноруватимуть транзитні можливості нашої ГТС

Про це кандидат економічних наук, прем'єр-міністр України у 2005-2006 роках Юрій Єхануров заявив ввечері 6 жовтня 2018 року в ефірі програми "МаринаД" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV

"Нам треба добряче думати над тим, а якою може бути українська відповідь на ці питання... Яким чином ми можемо використати сховища газу підземні, які є у нас на Закарпатті. Там десь 27 млрд куб. м газу. Якщо попрацювати, там можна зробити 30-31 млрд куб. м. Тобто чудовий европейський хаб міг би бути газовий. І якби ми нормально цю тему відпрацювали, з тієї точки зору, що це є міжнародна корпорація, яка закупає газ незалежно ні від кого", - пояснив політик.

За його словами, подібний хаб можна було би "закільцевати" з Польщею та Словаччиною.

"А тепер нагадаю: поляки зі словаками підписали договір і в 2022 році буде працювати газопровід з Балтійського моря на Словаччину. А там рукою подати до нашого Закарпаття. Й таким чином можна було б закільцевати цю проблему. Нам дуже уважно треба дивитися, у нас стільки класних фахівців!" - додав екс-прем'єр.

При цьому "Північний потік-2" він назвав "антиукраїнським проект" й висловив сумнів у тому, що він успішно запрацює вже 2020 року.