Юнкер закликав прискорити включення балканських країн у ЄС через загрозу війни

Європейський союз має прискорити переговори про вступ країн Західних Балкан до складу ЄС, в іншому випадку в регіоні може початися нова війна, Брюссель пропонує ввести для країн Західних Балкан опцію "попереднього приєднання до ЄС"

Про це 5 жовтня в австрійському Відні заявив голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, передає Bloomberg.

На думку голови Єврокомісії, Євросоюз повинен розглянути ідею попереднього приєднання для країн – кандидатів на вступ в союз, щоб поліпшити економічну ситуацію ще до вступу.

"Якщо ми вкрадемо перспективу приєднання у країн Західних Балкан, якщо в цьому вкрай складному європейському регіоні з'явиться враження, що ми несерйозні, ми рано чи пізно знову зіткнемося з тим, що було на Балканах у 1990-х", – сказав він.

Тільки дві з шести держав, що утворилися після розпаду Югославії, вступили в Євросоюз - Словенія і Хорватія. Найбільша з них - Сербія - почала формальні переговори з Євросоюзом, але для вступу в блок Брюссель вимагає від Белграда виконання безлічі умов, одна з яких передбачає нормалізацію відносин з Косово. Цей регіон в односторонньому порядку відокремилася від Югославії в 1990-х після війни за незалежність, а в 2008 році парламент Косово проголосив незалежність республіки.