РПЦ зараз перебуває на межі внутрішнього розколу, - Людмила Филипович

Всередині Російської православної церкви (РПЦ) існує колосальний ризик утворення нових церковних об'єднань

Про це доктор філософських наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Людмила Филипович заявила 7 жовтня 2018 року в ефірі програми "Політичний маринаД" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

"У нас достатньо пласке уявлення про РПЦ. Нам видається, що вони усі стоять на одній позиції і що там усі дотримуються точки зору свого патріарха. Нічого подібного. Там, як і в будь-якій структурі, є радикали ліві, є радикали праві, а переважна більшість така серединна, дивиться за тим, хто у цій ситуації перетягне", - зазначила дослідниця.

Зокрема, як вона наголосила, Кирило (Гундяєв) завжди вважався лівим радикалом, але у ситуації з наданням Томоса українській церкві він помітно "правіє".

"Ситуація всередині цієї церкви (РПЦ, - ред.) є дуже й дуже неспокійною. У мене таке враження складається, що розкіл всередині цієї церкви хочуть використати, щоб завалити Російську імперію кінцево і остаточно", - додала Филипович.

При цьому, як заявила професор, ступінь релігійності громадян РФ є значно нижчим, ніж в Україні, де віруючими себе вважають 70% учаників соцопитувань, а насправді (якщо брати участь у релігійному житті тощо) таких біля 10%.

Ще одним несприятливим для РПЦ чинником можна вважати міжособистісне протистояння між російським диктатором Володимиром Путіним та, власне, Кирилом, каже вона.

При цьому Филипович вважає, що Кирило є сильнішим та більш досвідченим, ніж Путін.