У Болгарії зґвалтували та жорстоко вбили журналістку, яка висвітлювала корупцію

У суботу, 6 жовтня, у місті Русе на півночі Болгарії поблизу річки Дунай знайшли тіло жорстоко вбитої 30-річної журналістки-розслідувачки Вікторії Марінової, яка працювала на місцевому телеканалі TVN

Про це повідомляє ВВС.

Жінку вбили після ефіру, під час якого вона розповідала про розкриті її колегами корупційні схеми. Жінку знайшли частково роздягнутою. Слідство встановило, що її зґвалтували.

Прем'єр-міністр країни Бойко Борисов заявив, що поліція має вже багато доказів і затримання злочинця - питання часу.

ОБСЄ закликала притягти винних до відповідальності.

"Шокований вбивством журналістки-розслідувачки Вікторії Марінової у Болгарії. Негайно закликаю до повного розслідування. Причетні до цього мають відповісти", - заявив представник ОБСЄ з питань свободи преси Арлем Дезір.

Марінова вела програму "Детектор" про зловживання під час реалізації проектів, які фінансує ЄС. В останній програмі Марінової брали участь журналісти Дімітар Стоянов та Аттіла Біро. Вони розповіли, що за кілька днів до цього стали свідками масового вивезення та знищення документів з офісів компанії, яка спеціалізується на відборі підрядників для реалізації європейських проектів.

Коли Стоянов і Біро спостерігали за знищенням документів їх затримала поліція та протримала у відділку 7 годин.

10 вересня болгарське видання "Буйвол", де працювали Стоянов і Біро, оприлюднило розслідування про корупційні схеми. Журналісти стверджували, що у схемах брали участь як місцеві бізнесмени і політики, так і російські олігархи.

Власник порталу "Буйвол" Асен Йорданов назвав убивство Марінової попередженням журналістам.

"Смерть Вікторії - це жорстоке вбивство, це страта. Це було щось на кшталт попередження", - сказав Йорданов.

Вікторія Маринова стала четвертим журналістом, убитим у ЄС з початку 2017 року. У серпні 2017 року шведську журналістку Кім Вааль вбив винахідник Петер Мадсен на борту його підводного човна. У жовтні 2017 року мальтійська журналістка Дафна Каруана Галичина загинула внаслідок підриву її автомобіля. Того ж місяця словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка разом із його нареченою Мартіною Кусніровою знайшли застреленими в їхньому будинку в 65 км від Братислави.

У щорічному рейтингу свободи преси організації "Репортери без кордонів" Болгарія цьогоріч опустилася на 111 місце - найнижче серед країн ЄС.