Ахметівська "Київенерго", окрім погашення боргів, зажадала компенсації у 900 млн, - ЗМІ

Компанія Ріната Ахметова "Київенерго" після розірвання угоди з КМДА, окрім вимог щодо виплатити містом штрафних санкцій в 1,2 млрд грн, зажадала компенсації на модернізацію тепломереж

Про це у вівторок, 9 жовтня, повідомив Bihus.Info.

За даними розслідувачів програми "Наші гроші з Денисом Бігусом",  "Київенерго" оцінило цю компенсацію у 800-900 млн грн.

При цьому, як пише видання, за 2 роки, які КМДА готувала розірвання договору з “Київенерго”, у ньому чітко не прописали ані питання правонаступництва боргу, ані суму відшкодування за "покращення" мереж.

Окрім того, “Київенерго” Ахметова не виконало всіх інвестиційних зобов'язань, які мало взяти на себе за часи користування тепломережами міста.  

"В кожному тарифі є так звана інвестиційна складова. Цю програму затверджував національний регулятор - НКРЕКП. Цю програму “Київенерго” виконував кілька останніх років ледь на 40%. Київська міська рада декілька років належним чином не здійснювала контроль, щоб “Київенерго” виконувала свої інвестиційні зобов'язання, які затвердив регулятор”, - процитувало видання координаторку житлових програм громадянської мережі "Опора" Тетяну Бойко.

Як пише видання, договір з Ахметовим завершувався ще у грудні 2017-го. Але київські чиновники вирішили залишити Ахметову теплоенергоцентралі ще на один опалювальний сезон - до квітня. 

"Саме в цей час борги стрімко пішли вгору. І якщо до кінця 2016-го борг Ахметова - не перевищував мільярда гривень, то після продовження на останній опалювальний сезон сягнув 5 мільярдів", - зазначили журналсти-розслідувачі.