Чекаю швидких результатів розслідування, - Порошенко про вибухи на складах в Ічні

Президент Петро Порошенко заслухав доповідь керівників силових відомств у зв’язку з ситуацією, що склалась через вибухи на складах боєприпасів поблизу Ічні Чернігівської області

Про це повідомляє прес-служба президента України.

За інформацією від міністра оборони України Степана Полторака, о 3:20 ранку 9 жовтня одночасно були підірвані три сховища арсеналу, а вже за 20 хвилин був здійснений підрив ще кількох сховищ.

За словами Полторака, на момент підриву склади були заповнені на 50% - найбільш дефіцитні та критично важливі для ЗСУ боєприпаси з 6-го військового арсеналу раніше були передислоковані на інші арсенали. Станом на 15:00 внаслідок детонації пожежею охоплено близько 30% всього арсеналу.

На даний час для гасіння пожежі використовуються 2 спеціальних протипожежних танки. Очікується прибуття на місце вибухів ще 3 танків.

Порошенко наголосив, що очікує оперативного, однак відповідального розслідування надзвичайної події.

"Хочу окремо наголосити, що я чекаю швидких результатів розслідування. І дуже відповідальних", - сказав Порошенко, звертаючись до присутніх на нараді головного військового прокурора Анатолія Матіоса та першого заступника голови Служби безпеки України Віталія Малікова.

Президент особливо акцентував, що ситуація, коли «одночасно маємо підриви трьох складів, а за 20 хвилин після того одночасно підриваються ще шість складів», на яких зберігалися реактивні системи залпового вогню, потребує ретельного розслідування.

"Враховуючи близькість до російського кордону, не випадково, що основною версією СБУ, військової прокуратури є диверсія", - зауважив Верховний головнокомандувач.

Порошенко заявив, що за підсумками розслідування очікує пропозиції щодо притягнення до відповідальності відповідальних осіб.

"Чекаю швидких результатів розслідування", - додав Порошенко.

За даними СБУ, нині розглядається три версії надзвичайної події. Основна з них – вчинення диверсії з проникненням на територію складів диверсійної групи, друга – порушення правил пожежної безпеки чи зберігання боєприпасів і третя – навмисний підпал чи підрив з метою приховування нестачі бойових припасів.

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій доповів, що було евакуйовано населення з 30 населених пунктів у 16-тикілометровій зоні. Місцевим мешканцям надано необхідну допомогу, організовано харчування.