Чинний нардеп планував створити і очолити "народну республіку" на Одещині, - СБУ

Чинний депутат Верховної Ради планував у 2015 році підірвати в Одеській області мости через Дністровський лиман і Дністр, а потім оголосити про створення "Бессарабської народної республіки"

Про це заявив під час виступу на форумі Ukrainian week in London голова СБУ Василь Грицак, передає "Прямий".

"Ми змушені були в квітні 2015 року взяти нашу бронегрупу, спецпризначенців і слідчих і вночі зробити 700-км марш із Краматорська до Одеси, щоб потім здійснити одночасно величезну кількість обшуків, затримань, вилучення вибухівки тощо. Планувалося підірвати міст через Дністровський лиман, також через Дністер та оголосити про створення "Бессарабської народної ради", - сказав Грицак.

За словами голови СБУ, після підриву двох мостів регіон Південна Бессарабія виявився б відрізаним від решти України і на цю територію з Придністров'я зайшли б "зелені чоловічки". Грицак наголосив, що чинний український нардеп мав очолити  "Бессарабську народну раду". При цьому голова СБУ не назвав прізвище нардепа, проте депутат від БПП Мустафа Найєм повідомив у Twitter, що це член депутатської групи "Партія "Відродження" Віталій Барвіненко.

"Якщо прізвище цього депутата не готовий назвати голова СБУ, це можу зробити я. Це член парламентської групи "Відродження" та правоохоронного комітету Віталій Барвіненко. Сподіваюся, слідом за звинуваченням піде подання про зняття недоторканності", - написав Найєм.