Зникнення саудівського журналіста в Туреччині є "вочевидь насильницьким", - ООН

ООН вважає зникнення в Стамбулі саудівського опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі вочевидь насильницьким" і висловлює "глибоку стурбованість" із цього приводу та закликає Саудівську Аравію і Туреччину провести розслідування

Про це заявила на брифінгу в Женеві речник ООН із прав людини Равіна Шамдасані, передає Reuters.

"Це викликає серйозне занепокоєння - вочевидь насильницьке зникнення пана Хашоггі з саудівського консульства в Стамбулі. Якщо повідомлення про його смерть і незвичайні обставини, які призвели до цього, є правдивими, це справді шокує. Ми закликаємо до співпраці між Туреччиною та Саудівською Аравією для проведення оперативного та неупередженого розслідування обставин зникнення пана Хашоггі із загальнодоступними висновками", - сказала Шамдасані.

Речник ООН із прав людини наголосила обидві країни мають таке зобов'язання як за кримінальним законодавством, так і за міжнародним правом у галузі прав людини.

Водночас держсекретар США Майк Помпео закликав Саудівську Аравію до детального розслідування зникнення Хашоггі.

"Ми закликаємо уряд Саудівської Аравії підтримати детальне розслідування зникнення пана Хашоггі та до прозорості щодо результатів цього розслідування", - заявив Помпео.

Хашоггі працював головним редактором саудівської газети Al-Watan, а також очолював заснований у Бахрейні телеканал Al-Arab. Журналіст відомий своїми критичними публікаціями щодо влади Саудівської Аравії, у 2017 році він переїхав до США. Журналіст пише для The Washington Post про ситуацію в Саудівській Аравії.

Журналіст зник 2 жовтня після візиту до консульства Саудівської Аравії, де він хотів отримати необхідні для укладення шлюбу документи. Про зникнення журналіста заявила його наречена. За її словами, Хашоггі не залишав будівлю консульства.

Джерела в поліції Туреччини заявили, що журналіста можливо вбили всередині будівлі. Саудівські чиновники відкидають звинувачення і кажуть, що Хашоггі пішов із будівлі консульства.