"За злочини проти людяності": до Франції позиваються через ядерні випробування у Тихому океані

На Францію подали позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі через "передбачувані злочини проти людяності", а саме ядерні випробування у Французькій Полінезії

Про це пише France 24.

"З великим почуттям обов'язку і рішучості ми подали скаргу до Міжнародного кримінального суду 2 жовтня за злочини проти людяності", - сказав Оскар Темарі, який також є колишнім президентом французького архіпелагу в Організації Об'єднаних Націй.

Він додав, що Полінезія не була згодна з проведенням випробувань, як стверджує Франція. "Ці випробування були нав'язані нам під загрозою запровадження військового уряду", - каже активіст.

У період з 1960 по 1996 рік Франція провела провела загалом 210 ядерних виробовувань, з них 193 - на атолах Муруроа та Фангатауфа у Французькій Полінезії. Після цього чимало жителів прилеглих районів зверталися зі скаргами на різноманітні хвороби, зокрема онкологічні.

У 2010 році було прийнято закон, який визначив порядок відшкодувань, проте лише близько 20 з приблизно 1000 чоловік, які подали скарги на Францію, отримали компенсацію.

"Цей випадок (позов,- ред) спрямований на те, щоб всі живі президенти Франції були відповідальні за ядерні випробування проти нашої країни", - додав Темарі.

Франція довгий час заперечувала свою відповідальність за вплив на здоров'я і навколишнє середовище через острах, що таке визнання призведе до ослаблення її ядерної програми під час "холодної війни".