В окупований Донецьк перед "виборами" з'їжджаються російські куратори, - ЗМІ

Перед незаконними виборами так званого "глави республіки" в окупований Донецьк приїхали чотири російських куратора

Про це повідомляє "Новая газета".

Відзначається, що 2 жовтня президент РФ Володимир Путін підписав указ про перетворення Управління президента РФ по соціально-економічному співробітництву з державами - учасниками СНД, Республікою Абхазія і Республікою Південна Осетія в Управління президента РФ по прикордонному співробітництву.

За даними видання, це більше ніж рядова бюрократичне подія, оскільки управління, водночас займалося і Донбасом.

"Сьогодні всі співробітники виведені за штат, а значить, так звані "куратори Донбасу по лінії адміністрації президента" не мають поки офіційного статусу", - пише "Новая".

Відзначається, що начальником реорганізованого управління був призначений Олег Говорун, який в місячний термін повинен сформувати штатний розклад.

"Виходить, що у визнаних Росією Абхазії і Південної Осетії і, що більш критично, у самопроголошених "ЛНР" і "ДНР" кураторів не буде до листопада. При цьому Донбас готується до виборів глав обох "республік"", - сказано в публікації.

Разом з тим повідомляється, що трохи більше місяця тому в Донецьку з'явилося два куратора з позивними "Чайка" і "Патріот".

"Вони приймають людей в одному з адміністративних будівель уряду "ДНР". Не всі діючі "депутати" можуть до них потрапити, а потрапити необхідно, адже, як стверджують самі "куратори від АП", - це шанс пройти в наступний склад "парламенту" за підсумками виборів", - йдеться в публікації.

За даними видання, тиждень тому в Донецьк приїхали ще два куратора, які теж позиціонують себе як "політтехнологи адміністрації президента": Денис Лотов і якась Софія.

В "Новій" уточнюють, що новоприбулі куратори говорять, що приїхали за особистим дорученням Владислава Суркова, який нібито дав доручення зібрати компромат і послабити позиції так званого "народного губернатора Донеччини" Павла Губарева.

Повідомляється, що паралельно з підготовкою до незаконних виборів в окупованому Донецьку йде переділ сфер впливу.

Зокрема, зазначається, що півтора тижні тому у російському Ростові-на-Дону пройшла "сходка" кримінальних авторитетів, де нібито розподілялися сфери впливу на окупованій території Донецької області.

За даними видання, на сходці були близький до екс-президента Віктора Януковича "злодій в законі" Олександр Батурин (Батура), Армен Саркісян, який вважався смотрящим за Горлівкою і людиною донецького олігарха Ріната Ахметова, а також Віталій Мітла - так званий "командир підрозділу батальйону "Восток"" і "депутат" в ОРДО.

Також, за даними "Нової газети", на сходці був Едуард Асатрян (Едик Осетрина або Едік Тбіліський) - злодій в законі, один з дуже впливових людей в кримінальному світі Росії і "люди з Дніпропетровська від злодія в законі Сергія Олійника (Умка)" .

Як пише видання, були і представники Луганська і угруповань, які працювали в Донецьку до війни.

Повідомляється, що на сходці обговорювалися сфери впливу в ОРДО, виділення так званих "квот", переділ і передача майна та інше.

Проросійські бойовики призначили "вибори" на окупованих територіях Донецької та Луганської областей  на 11 листопада.

У якості "кандидатів" зареєстровано "т.в.о. голови ДНР" Дениса Пушиліна, екс-мера Горлівки  Романа Храменкова, суддю "народного трибуналу" ОленуШишкіну, керівник музею бойової і трудової слави союзу ветеранів Афганістану Петровського району Донецька Романа Євстифєєва та "заступник міністра освіти ДНР" Володимира Медведєва.