Де в Україні найкраще вести бізнес. Рейтинг регіонів

Офіс ефективного регулювання (BRDO) та Спілка Українських Підприємців (СУП) визначили, які українські області найкомфортніші для ведення бізнесу

Регіональний рейтинг Regional Doing Business. 2018 очолили Вінницька область (334 бали) та Івано-Франківська область (332 бали). Третє місце за Житомирщиною – 313 балів.

Розробниками рейтингу вдруге стали Офіс ефективного регулювання (BRDO) та Спілка Українських Підприємців (СУП).

Оцінювання проводилось за адаптованою методологією Світового банку на основі опитування вітчизняних підприємців, йдеться на сайті BRDO.

У опитуванні взяли участь 2500 компаній. Максимальний бал, який могли отримати регіони – 600.

У фокусі дослідження 6 напрямків взаємодії підприємців із владою, а саме:

«Коли рік тому ми презентували перший рейтинг і давали рекомендації органам місцевого самоврядування щодо покращення умов започаткування та ведення бізнесу ми відверто не дуже вірили у прогрес.  Проте він є. Вінничина має найбільший в загальному заліку. Житомирщина по компоненту створення підприємства, тепер вона може мотивувати підприємців переїжджати до них та бізнес відкривати. Чернігівщина готова конкурувати за об’єкти будівництва та має прогрес у відведенні земельних ділянок. А от Харківщина та Донецький регіон найбільш лояльні до бізнесу по сплаті податків», – зазначив заступник голови BRDO Денис Малюська.

За словами Малюськи цьогоріч також було додано новий компонент – це електронні сервіси, які виявились найбільш цікавими та неочікуваними.

Втім попри позитивну динаміку українські регіони мають дві глобальні проблеми, і вони за рік не змінилися.

“Перша – це підключення до електромереж. За цим критерієм Україна посідає 128 місце в світі"

Про це повідомляє керівник сектору “Будівництво” BRDO, віце-президент СУП Олена Шуляк: 

"В усіх областях за останній рік ситуація погіршилася. І друга, це пайова участь, яка обросла корупційною складовою і є своєрідним “стопом” для інвестицій у сферу будівництва, особливо для закордонних інвесторів”. 

Але в деяких аспектах українські регіони вже “обійшли” деякі європейські.

“Ми порівняли лідерів рейтингу з іншими містами світу – лідерами загального рейтингу Світового Банку DOING BUSINESS. Неочікувано, але факт по деяким компонентам.

Наприклад, щоб одержати дозвіл на будівництво, в Загребі (Хорватія) потрібно витратити 146 днів, в Алмати (Казахстан) – 123 дні, в Чернігові – лише 67 днів.

Створити підприємство в Кошице (Словаччина) можна за 19,5 днів, в Бразі (Португалія) – 6,5 днів, в Житомирі – 7 днів.

Ми сподіваємось така тенденція збережеться і ми раді, що стали частиною цих змін”, – додав Джошуа Бадах, старший експерт Проекту EU4Business|FORBIZ.

BRDO розробило для регіонів ключові рекомендації, зокрема: