Офіційним вітанням ЗСУ стало "Слава Україні": Порошенко підписав закон

Президент Петро Порошенко підписав закон №9036 про внесення змін до статутів Збройних сил України

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Підписання відбулося у Старокостянтинові, що на Хмельниччині, де відбувалася зустріч президента з командирами підрозділів ЗСУ, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.

Відповідно до змін у законі, під час вітання та прощання начальника або старшого за званням із військовослужбовцями звучатиме "Слава Україні!", а у відповідь "Героям слава!".

Також у законі закріплено звернення “пане (пані)” замість “товаришу”.

Раніше статут ЗСУ передбачав, що старший за званням говорить "Вітаю, товариші", на що військовослужбовці відповідають: "Бажаємо здоров'я, товаришу", додаючи наприкінці військове звання.

Відповідно до закону, за строєм на вітання начальника або старшого за військовим званням “Бажаю здоров’я пане (пані)” або “Вітаю, воїни (воїне)” військовослужбовці будуть відповідати: “Бажаємо (бажаю) здоров’я пане (пані)”, додаючи в кінці відповіді військове звання без зазначення роду військ чи служби.

Під час відповіді Міністрові оборони України військовослужбовці відповідатимуть: “Бажаємо (бажаю) здоров’я, пане (пані) Міністре оборони України”.

"Якщо начальник або старший за військовим званням прощається, то на його слова “До побачення, панове” військовослужбовці відповідають: “До побачення, пане (пані)”, додаючи в кінці відповіді військове звання без зазначення роду військ чи служби. Під час відповіді Міністрові оборони України військовослужбовці відповідають: “До побачення, пане (пані) Міністре оборони України”, - йдеться у тексті закону. 

Також у тексті статуту слова "товаришу", "товариші" замінити відповідно словами "пане (пані)", та "панове".  Такі самі правила розповсюджують на вітання поліцейських під час перебування у строю.