Причини вибухів біля Ічні та скільки коштуватиме облаштування всіх арсеналів. Коментар Полторака

У Міністерстві оборони впевнені, що кожного року необхідно виділяти 500 млн грн, аби обладнати всі арсенали за 15 років

Про це під час засідання уряду заявив міністр оборони Степан Полторак, повідомляє "5 канал".

Він зазначив, що 6-тий арсенал є складним об'єктом, адже розташований близько до кордону та має територію 680 га, на яких розташована понад сотня різних сховищ боєприпасів.

При цьому менш ніж половина з них - відкриті майданчики. На мить вибуху в сховищах було майже 70 тисяч тонн боєприпасів, 43 тисяч тонн – готові до використання. Міністр також озвучив ймовірні причини детонування.

"Спочатку був хлопок, потім зарево. Потім ще два хлопки і вже вибух снаряда. Свідчить про те, що, ймовірно, була закладка боєприпасів для підриву наших сховищ. Чому не вдалося зберегти – недостатньо був обладнаний периметр", - наголосив Полторак. 

Читайте також: Вибухи: інформаційна спецоперація

Понад того, за останній місяць на цьому складі двічі проводили навчання з безпеки. За результатами одного з них навіть звільнили начальника бази.

На мить вибуху на кожному посту було по два вартових. Щотри кілометри по периметру – стояв військовий. Саме на цей арсенал цьогоріч виділили 13 млн грн і планували до кінця року обладнати загородження, втім не встигли.

Полторак додав, що через таке фінасування та темпи впровадження змін, українські арсенали "будуть осучаснювати" ще довго.

"Є недоліки в організації роботи, є недоліки в забезпеченні охорони. Але армія цю проблему самостійно не може розв'язати. Навіть якщо ми будемо виділяти 500 млн грн на рік, щоб побудувати всі арсенали, нам треба 15 років", - підсумував він.