СБУ обшукала офіс Moneyveo: підозрює, що компанія нелегально заробляє на клієнтах

СБУ провела обшук в офісі мікрофінансової організації Moneyveo, вилучивши техніку і документи в рамках розслідування щодо несанкціонованого використання особистих даних українців

Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

У відомстві зазначили, що топ-менеджмент компанії використовував персональні дані людей для "псевдокредитування".

Зокрема, зловмисники несанкціоновано використовували особисті дані українців, у тому числі учасників АТО, та оформлювали кредитні зобов’язання без їхнього відома.

Після цього, для стягнення нібито існуючого боргу, ділки підключали представників колекторських компаній.

"Співробітники СБУ задокументували понад тисячу фактів протиправного використання персональних даних громадян України для створення заборгованості, нарахування штрафних санкцій та легалізації грошових коштів", - наголосили у відомстві. 

В рамках відкритого кримінального провадження, правоохоронці провели санкціоновані слідчі дії в офісних приміщеннях компанії, під час яких виявили документацію, яка підтверджує проведення оборудок.

Тим часом у прес-службі Moneyveo підтвердили, що 9-10 жовтня в київському офісі компанії співробітники СБУ і прокуратури провели обшук.

"Особи в штатському, які назвалися співробітниками СБУ, вилучили робочі та особисті ноутбуки співробітників компанії Moneyveo. Ми вважаємо сьогоднішні дії тиском на компанію, яка чесно і прозоро веде бізнес", - зауважила PR-менеджер Moneyveo Інна Калініна.

Вона додала, що компанія готова надати всю необхідну допомогу слідству для якнайшвидшого відновлення штатної роботи офісу.

Зараз кредитна система компанії працює в звичайному автоматизованому режимі, клієнтів обслуговують, а постанова правоохоронців на обшук перебуває на вивченні юристів Moneyveo.