Скільки українських чоловіків вважають, що жінки - хороші лідери громад. Опитування ООН

В уряді зауважили, що забезпечення гендерної рівності в Україні - це не "сезонне" пожвавлення і не передвиборча риторика, а спільна кропітка робота

Про це заявила віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе під час парламентських слухань "Запобігання та протидія дискримінації жінок з вразливих соціальних груп".

Вона розповіла, що в країні за невеликий проміжок часу відбулася низка державних ініціатив у цій сфері. Зокрема, уперше питання координації гендерної політики було винесене на загальноурядовий рівень - до її компетенції.

"Уперше розроблено та схвалено Національний план дій до 2021 року на виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (CEDAW), ухвалено та оновлено Національний план дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека" на період до 2020 року", - наголосила Климпуш-Цинцадзе. 

За її словами, українська влада вперше так серйозно ставляться до необхідності покращення ситуації з ліквідацією дискримінації щодо жінок і виконання своїх національних і міжнародних зобов’язань у цій сфері.

Вона пояснила, що гендерна складова включена до Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України і Стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року.

Понад того, ухвалено Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року.

Климпуш-Цинцадзе додала, що посилення діяльності з впровадження державної політики гендерної рівності відповідають сучасним очікуванням громадськості.

"За результатами опитування Фонду народонаселення ООН, 81% чоловіків вважають, що жінки повинні отримувати рівну з чоловіками зарплату за роботу однакової цінності. 74% чоловіків вважають, що жінки можуть бути такими ж гарними лідерами громад, як і чоловіки, а 73% чоловіків вважають, що жінки повинні мати рівні шанси участі в політиці з чоловіками",- підсумувала вона.