Звіт МВФ про загрозу кризи обвалив біржі по всьому світу

У четвер, 11 жовтня, біржі у США та в Азії закрилися різким падінням на тлі доповіді МВФ про ризики уповільнення глобального економічного зростання

Про це повідомляє ВВС.

Так, найбільший японський индекс Nikkei 11 жовтня упав майже на 4%, гонконгський індекс Hang Seng - на 3,5%. Це найбільше падіння в Азії за півтора роки. Азіатські біржі обвалилися після падіння на ринках у США. Індекс S&P 500 у середу, 10 жовтня, знизився на 3,3%, індекс Dow упав на понад 3%, індекс Nasdaq, що об'єднує акції технологічних компаній, знизився на 4%.

Спадом котирувань також відкрилася Московська біржа: станом на 14:00 індекси російських майданчиків знизилися на 2,4%.

МВФ у своїй доповіді знизив  зростання світової економіки у 2018 році на 0,2 процентні пункти - до 3,7%. На думку експертів Фонду, основною причиною уповільнення зростання світової економіки стане ініційована адміністрацією президента США Дональда Трампа торгова війна з Китаєм.

Крім того, на ситуацію могли вплинути дії Федеральної резервної системи США, що підвищила наприкінці вересня ключову процентну ставку - втретє у 2018 році. При цьому Трамп назвав ФРС "божевільною" через такі заходи. Експерти пояснюють, що підвищенням ставок ФРС заспокоює "перегріту" економіку.

Натомість політику ФРС підтримує директор МВФ Крістін Лагард, яка заявила, що не стала б вживати слово "божевілля" по відношенню до голови ФРС Джерома Пауелла.