В Україні не було, нема і не буде державної церкви, - Порошенко

Президент Петро Порошенко заявив, що в Україні не було, нема і не буде державної церкви, а в Українську автокефальну православну церкву не запрошуватимуть силоміць

Про це він заявив, виступаючи перед початком молебню на Софійській площі в столиці, повідомляє Укрінформ.

"У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не запрошуватиме силоміць. Ще раз наголошую, це – питання вільного вибору для кожного віруючого. Гарантую, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою", - сказав Порошенко.

Він додав, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину українську православну помісну церкву.

"Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистояння, для насильства. Я вже казав, як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте, то – московська агентура. Ми не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну в Україні", - зауважив Порошенко.

Президент наголосив, що в цілому держава свою місію в релігійному питанні виконала, далі - справа самої церкви, куди держава не буде втручатися.