В Ічнянській РДА розповіли про компенсації постраждалим від вибухів на артскладах

В Ічнянській райдержадміністрації повідомили, з яких джерел і за якою процедурою відбуватиметься виплата компенсацій місцевим жителям, чиє майно було пошкоджено внаслідок вибухів на території 6-го арсеналу Міноборони

Про це виконувач обов'язків голови Ічнянської райдержадміністрації Чернігівської області Валентина Рябчун розповіла в ефірі телеканалу "112 Україна".

За словами чиновниці, сама процедура отримання грошей складається з кількох етапів. Рябчун наголосила - пошкодження мають як приватні домоволодіння, так і об'єкти інфраструктури. Щодо кожного з них проводяться комісійні обстеження.

"Складаються акти обстеження, другий етап - складаються дефектні акти відповідними фахівцями щодо кожного домоволодіння або об'єкта. Ці дефектні акти складають ліцензовані фахівці, організації. Після складання дефектних актів складаються кошториси, також відповідними фахівцями. Локальний кошторис складається щодо кожної будови або об'єкта - тобто, наприклад, домогосподарство має будинок, сарай, інші будівлі, огорожу, подвір'я. Локальний кошторис складається щодо кожного з цих об'єктів окремо. Узагальнюється кошторис щодо кожного домоволодіння або об'єкта", - пояснила керівник району.

Нині триває процес оцінки шкоди, завданої жителям. "Обстеження цих об'єктів, як соціальної інфраструктури, так і домогосподарств, не закінчені. Господарі відсутні, виїхали до знайомих, пройшли процес евакуації", - сказала вона, додавши, що сам процес оцінки співробітниками профільних служб не затягується.

"Гроші з резервного фонду державного бюджету. Але співфінансування буде і з місцевого бюджету", - зазначила Рябчун.

При цьому, наголосила чиновниця, саме військове містечко, житлові будинки та дитячий садок поблизу нього перебувають на балансі Міністерства оборони. Саме оборонне відомство в цьому випадку відповідатиме за компенсацію. "Комісія, яка буде обстежувати, буде створена на балансі Міноборони. Фінансування за цими житловими будинками та дитсадком буде проводити Міністерство оборони", - додала вона.