Facebook завищував перегляди відео на 150-900%. На компанію подали до суду

Агентство діджитал-маркетингу Crowd Siren подало нову скаргу на Facebook через завищення показників переглядів відео на платформі соцмережі

Про це пише Future.

Після першого позову ще в 2016 році у Facebook визнали, що завищували метрики на 60-80% і звітувала про виправлення ситуації. Тоді соцмережа збільшила свої середні показники перегляду відео тільки за рахунок переглядів, які тривали довше трьох секунд.

Перекошені показники не торкалися платних рекламних оголошень, але вони могли ввести в оману бренди, вважаючи, що Facebook є більш живою відеоплатформою, ніж це є насправді.

Crowd Siren проаналізувала внутрішні документи соцмережі об'ємом в 80 тисяч сторінок і спираючись на них подала ще один позов. Агентство стверджує, що компанія завищувала перегляди на 150-900%, про проблему було відомо ще з 2015 року, але жодних дій з боку соцмережі не було.

"Внутрішні зусилля Facebook за лаштунками відображають менталітет компанії безрозсудної байдужості до точності її показників", - йдеться в новій заявці.

Позов містить вимоги компенсацій витрачених на рекламу у Facebook грошей, адже коли рекламодавці платили за певну кількість переглядів, то за фактом отримували кратно менший результат.

На думку позивача, якби Facebook різко виправила значення показників, то рекламодавці б відвернулися від рекламних інструментів соцмережі.

Тим часом, Facebook прокоментував Wall Street Journal, що було "помилковим" припустити, що соціальна мережа намагалася приховати проблему від рекламодавців. "Ми розповіли нашим клієнтам про помилку, коли ми її виявили, і оновили наш довідковий центр, щоб пояснити цю проблему", - сказала прес-секретар.

Деякі спостерігачі припустили, що інфляція показників відеозображень в Facebook вплинула не тільки на рекламодавців, а й на засоби масової інформації, багато з яких зробили помилкову "ставку" на відео  в очікуванні того, що так привернуть увагу людей.