Чи можна встановити мінімальну зарплату 7700 грн з 2019 року. Прогноз радника з реформ Міклоша

Високі зарплати в Україні залежать не від дозволу уряду на їхнє підвищення, а від ефективних реформ

Зміст

Про це заявив очільник стратегічної групи радників з підтримки реформ Іван Міклош в ефірі "5 каналу".

Він відреагував на вимоги профспілок, які 17 жовтня провели мітинг під будівлею уряду. Зокрема, вони закликають закласти у держбюджет-2019 мінімальну зарпалату на рівні 7700 грн, пенсії - 2840 грн та прожитковий мінімум на  рівні 5 тисяч грн. 

"Говорити з людьми потрібно, але треба їм сказати, що це чистий популізм. Якби це було тільки за рішенням уряду, чому б не 10 тисяч, чому не 15. Не було б тоді бідних країн, якби то було так просто", - наголосив Міклош.

Він нагадав, що 26 років тому, коли виникли незалежні Україна і Словаччина, то їхній економічний рівень був приблизно однаковий, як і зарплати. Попри це, сьогодні середня зарплата в Словаччині – 1000 євро, середня зарплата в Україні – 270 євро. 

"Мінімальна зарплата в Словаччині – вища, ніж ці вісім тисяч, але не тому, що уряд дозволив підвищити, а тому, що уряд робив реформи. Бо були інвестиції і було стале економічне зростання і тому, що конкурентоздатність словацької економіки завдяки реформам вища, ніж в Україні. Можливо, метою уряду мають бути високі зарплати, але це можливо тільки на основі реальної конкурентоздатності та продуктивності праці, що підвищуються на основі реформ, притоку інвестицій та модернізації економіки", - підсумував Міклош.