"Імперії не вічні, тирана скинуть": Кольченко написав листа Сенцову

Незаконно засуджений у Росії українець Олександр Кольченко написав листа зі словами підтримки іншому українському політв'язню Кремля - режисеру Олегу Сенцову

Про це повідомила член Уральської правозахисної групи Тетяна Щур, передає "Укрінформ".

У листі Кольченко висловив упевненість у падінні путінського режиму та побажав Сенцову якнайшвидшого одужання.

"Привіт, Олеже! Мені дуже шкода, що заявлена ​​тобою мета так і не досягнута, навіть частково. Мені вже наприкінці тижневого голодування здавалося, що всі наші старання марні, хоча я десь у глибині душі сподівався, що помиляюся. Весь період твого голодування намагався в міру можливості відслідковувати новини про тебе; дуже переживаю за тебе. Дуже важко змиритися з думкою про те, що перебуваючи тут, ти як крихта - безсилий, не в змозі ні на що вплинути. Мені дуже важко уявити ту ступінь, в якій ти почуваєш себе втомленим і розчарованим. Не впадай у відчай і пам'ятай, що імперії не вічні, тирана скинуть. З кожним днем ​​упевненість у цьому все виразніша. Одужуй скоріше! Бережи себе", - написав Кольченко.

За словами Тетяни Щур, Сенцов уже отримав листа.

Нагадаємо, Кольченка і Сенцова затримали в окупованому Криму російські спецслужби у травні 2014 року за звинуваченням в тероризмі. У серпні 2015 року російський суд незаконно засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченка окупанти засудили до 10 років колонії. Обидва політв'язня провину не визнали.

Олег Сенцов у заполярній російській колонії оголосив голодування з 14 травня 2018 року з вимогою звільнення Кремлем усіх українських політв'язнів. Мати Сенцова звернулася до Володимира Путіна з проханням помилувати її сина.

Наприкінці травня Олександр Кольченко оголосив голодування на підтримку Олега Сенцова. Пізніше Кольченко був змушений перервати голодування через значне погіршення здоров'я і небезпеку для життя.

Після чергової кризи зі здоров'ям Сенцов погодився приймати 3-4 ложки поживної суміші на день. За словами адвоката Дмитра Дінзе, Сенцов практично не орієнтувався в датах, його хотіли примусово годувати. Пульс Сенцова уповільнився до 40 ударів на хвилину, в нього погано із серцем. Сестра Сенцова написала, що його стан катастрофічний і він близький до смерті.

Понад сто європейських діячів культури закликали Росію звільнити Сенцова. Депутати Естонії, Латвії і Литви закликали ЄС домогтися звільнення політв'язня. Велика Британія вимагає негайно звільнити Сенцова. У Путіна відповіли матері Сенцова, що її син має сам звернутися з проханням про помилування

Сенцов написав заповіт на свою творчість, у нього нестача кисню в серці і мозку. Адвокат Сенцова заявив, що здоров'я політв'язня зазнало непоправної шкоди. У Європарламенті Сенцова номінували на премію Сахарова. Верховна Рада ухвалила висунути Сенцова на Нобелівську премию миру.

5 жовтня російські тюремники заявили, що Сенцов припинив голодування. Пізніше Сенцов пояснив у листі, що був змушений припинити голодування, оскільки його збиралися годувати силоміць проти його волі. Сестра Сенцова Наталія Каплан спростувала повідомлення про госпіталізацію українця до реанімації.