Швейцарський суд відхилив скаргу РФ щодо компенсації за привласнене майно в Криму

Федеральний суд Швейцарії підтвердив право Арбітражного суду Женеви на розгляд позову 12 українських компаній щодо компенсації збитків за привласнення Росією об'єктів у окупованому Криму

Про йдеться у рішенні суду від 16 жовтня 2018 року, передає "РБК-Україна".

Федеральний суд відхилив апеляцію РФ, що оскаржувала компетенцію Женевського арбітражу.

Українські компанії вимагають від РФ через Арбітражний суд Женеви відшкодування збитків на близько $100 млн. Позивачі заявляють, що під час окупації Криму в 2014 році РФ вчинила дії, які призвели до експропріації об'єктів нерухомості на півострові. Зокрема Росія порушила Договір про захист інвестицій з Україною від 1998 року.

Федеральний суд Швейцарії зазначив, що в даному випадку Арбітражний суд Женеви має право розглядати позови про захист інвестицій.

Раніше, у травні 2018 року, Третейський суд в Гаазі ухвалив, що РФ повинна сплатити українським інвесторам компенсацію за анексію Криму на суму $159 млн.

5 вересня Апеляційний суд Києва заарештував акції українських "дочок" російських банків, у яких є частка держави: ВТБ, "Проминвестбанка" та "Сбербанка". Рішення ухвалили у зв'язку із заявою про забезпечення позову екс-голови правління "ПриватБанку" Олександра Дубілета і ще 17 компаній, які мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі від 2 травня щодо стягнення з РФ компенсації за нерухомість.