Експерт розповів, що чекає на українців після підвищення ціни на газ

Рішення уряду про підвищення ціни на газ з 1 листопада матиме відповідні наслідки для пересічних громадян, яким знову, на відміну від олігархів, доведеться затягувати паски

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив експерт з енергетичних питань Андрій Герус.

"Тому, коли ухвалюються такі рішення, я завжди питаю: а чи ви все зробили для того, щоб і ви і олігархи, які поруч, також затягли пояси? Ми для чого піднімаєм ціну на газ? Щоб бути незалежними від імпорту російського газу. Але сьогодні, зокрема Полтавська облрада вкотре відмовила державному Укргазвидобуванню у видачі нових ліцензій на газ. А приватним компаніям-пустишкам таку ліцензію видано", - зазначив Герус.

Відтак, за його словами, йдеться про непрозорість видачі ліцензій, коли справжнім вітчизняним видобувникам газу ліцензії не видаються.

При цьому він зазначив, що рішення уряду про підвищення ціни на газ з 1 листопада таки розблокує співпрацю з МВФ. Тому, коли було зрозуміло, що буде черговий транш, відповідно був ухвалений бюджет у першому читанні.

В будь-якому разі, за словами екперта, ті, хто оформлює субсидії, будут здатні "переварити це". Єдине, що, на думку експерта, є також недобрим: влада мала б подбати про більшу комунікацію з населенням.

"Інформація не доходить до всіх всчасно. Сьогодні міняли правила отримання субсидій... Відповідно ті, хто з новою ціною на газ підпадає під субсидії, мають вирішити ці питання за півтори місяці... І те, що країна попала в такий цейтнот, це недобре", - вважає Герус.

Саме тому, за його словами, такі рішення варто приймати заздалегідь. 

"Якщо вже хочете підняти ціну на газ, зробіть це влітку, скажіть, що ціна буде підняти з першого листопада, чи жовтня, чи першого грудня. Щоб був час підготуватись", - наголосив експерт.