Китайське місто хоче запустити "штучний місяць". Він замінить вуличні ліхтарі

Влада міста Ченду, столиці провінції Сичуань, запропонувала план запуску "штучного місяця" в космос. Він має замінити вуличні ліхтарі

Про це повідомляє Asia Times.

Такий штучний супутник має освітлювати вулиці міста у 8 разів яскравіше за справжній Місяць і позбавити місто від необхідності використання вуличних ліхтарів.

Інженери Дослідницького інституту аерокосмічних наук і мікроелектронних систем в Ченду разом з Китайської аерокосмічної науково-технічною корпорацією (CASC) займаються розробкою технології вже кілька років і планують запустити "місяць" до 2020 року.

Супутник буде зроблено із світловідбивного покриття, за допомогою якого він зможе "ловити" сонячне світло і перенаправляти його до Землі, покриваючи проміжок від 6 до 50 миль. Згідно з офіційними даними, чиновники на місцях зможуть контролювати площу освітлення, щоб супутник фокусувався саме на місті і ніде більше.

Якщо Ченду отримає дозвіл на такий експеримент, це дозволить місту заощадити значні гроші на освітленні вулиць. Окрім цього, влада сподівається що світило приваблюватиме до Ченду туристів, які з'їжджатимуться аби подивитися на роботу супутника вночі. 

Проте щоб побачити "місяць",  їхати в Ченду буде необов'язковим: астрономи з телескопами зможуть розгледіти його в будь-якому місці земної кулі.

Китайські інженери запевняють, що підсвічування не завадить жителям Ченду спати, а також не вплине на життя птахів і тварин. Однак екологи вже висловили побоювання з приводу тварин, що ведуть нічний спосіб життя.