Підтримати Сенцова і політв'язнів та насолодитися видовищем: до Києва їде театр із виставою "Burning Doors"

6-7 листопада у столичному театрі Івана Франка відбудеться показ всесвітньо відомої вистави Білоруського вільного театру "Burning Doors", у якій йтиметься про Олега Сенцова

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Ініціатором показу вистави став співак Андрій Хливнюк, який з 2015 року співпрацює з Білоруським вільним Театром. У виставі звучить музика гурту Бумбокс.

У виставі йдеться про трьох людей мистецтва - кінорежисера Олега Сенцова, активістку Марію Альохіну, художника Петра Павленського, які опинилися у в’язниці.

"Привезти цю виставу було справою честі для нас. Вистава з шаленим успіхом гастролює світом. Після - розмови на різних рівнях з аудиторією. Це зовсім не комерційний захід, це мистецька акція. Ненасильницька акція протесту. Наша вимога: звільнити українських політичних в’язнів", - наголосив Хливнюк.

Тим часом правозахисниця, ініціаторка глобальної акції #SaveOlegSentsov Олександра Матвійчук зауважила, що ця вистава стане маніфестацією слова і власної позиції.

За її словами, існує кілька причин прийти подивитися на "Burning Doors": спільно підтримати позицію Сенцова, а також те, що весь прибуток піде на допомогу сім’ям політв’язнів. 

Понад того, на сторінці Save Oleg Sentsov та сторінці івенту у Facebook будуть розміщені інструкції, як "підвісити" квитки, тобто купити квиток для сімей політв’язнів, волонтерів, які допомагають на Сході, сім’ям воїнів. 

"Запрошуємо всіх, хто не може прийти на виставу самостійно, таким чином висловити солідарність з позицією Сенцова", - зауважила Матвійчук.

Виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів зауважила, що місія Фонду - показати, що культура є мегаінструментом для привернення уваги до надважливих соціальних питань, про що мають пам'ятати всі державні органи.

Фонд виділив трохи більше мільйона гривень на те, щоб привезти цю виставу до Києва. 

"Для нас це дебют в Україні. Ми грали на усіх 5 континентах, більш ніж у 40 країнах. Цей спектакль починався з того, що один з ведучих британських театрів попросив нас поставити п’єсу про те, що наразі відбувається в Україні. У виставі немає тексту, який би розповідав про Олега. Це вистава, ще й потужний художній виклик. Ми спробували знайти момент, коли актор доходить до межі фізичної кондиції. Таких моментів кілька у виставі", - розповів режисер Білоруського вільного театру Микола Халезін.