Вчені винайшли супер-слизькі презервативи. Що в них особливого

Американські вчені створили спеціальне покриття, яке знижує коефіцієнт тертя при контакті з водою за рахунок гідрофільних полімерів

Про це пише видання N+1.

Коли такою "змазкою" покрили звичайні латексні презервативи, то вони стали більш слизькими, ніж звичайні, і не втрачали цю властивість із часом.

Вирішити проблему нестачі змазки і зайвого тертя при використанні презервативів вдалося вченим з університету Бостона під керівництвом Бенджаміна Купера: вчені взяли звичайний латекс, з якого виготовляють презервативи, і покрили його сумішшю з гідрофільного полімеру полівінілпіролідону, ділянки якого зшивалися між собою і з поверхнею латексу при опроміненні світлом. 

Вчені експериментально з'ясували, що коефіцієнт тертя між латексом, покритими гідрофільними полімерами, і поліуретановою поверхнею під час експерименту був на 53 відсотки нижче, ніж у латексу, і приблизно рівний коефіцієнту, який досягається при терті покритого лубрикантом латексу. При цьому під час циклу коефіцієнт тертя залишався стабільним для латексу, покритого полімерами, але знижувався для змащеного лубрікантом.

Після цього презервативи (як класичні, так і покриті гідрофільними полімерами), "сухі" і занурені в воду, показали 33 добровольцям і попросили доторкнутися і оцінити їх слизькість. З усіх учасників 85 % вважають модифіковані презервативи найбільш слизькими, а 73 відсотки заявили про готовність використовувати їх під час статевого акту.

Авторам таким чином вдалося створити презерватив, який залишається слизьким без додаткових витрат за рахунок контакту гідрофільних полімерів з водним середовищем. Незважаючи на те, що, гіпотетично, такий презерватив прослужить довше, використовувати його багато разів як і звичайний презерватив не можна.