Російська пропаганда назвала три версії того, чому Владислав Росляков міг влаштувати бійню у Керчі

Прокремлівські російські ЗМІ, насамперед газети і телеканали, які відомі за рахунок своїх тенденційних матеріалів на тему України, Заходу та антипутінської опозиці й ситуації в країні загалом, особливо наголошують на тому, що мати 18-річного Владислава Рослякова, котрий підозрюється у терактів на території Керченського політехнічного коледжу, належить до забороненої у Росії релігійної організації Свідків Єгови

Це насамперед газети "Комсомольська правда" і "Взгляд", а також телеканали НТВ і Life.ru.

Вплив Інтернету чи цькування з боку інших студентів натомість розглядаються в якості додаткових чинників.

Зокрема, військовий кореспондент КП Дмитро Стєшин, відомий своїми маніпулятивними статтями із різних "гарячих точок", вірування матері називає причиною №1 того, що хлопець міг вчинити масове вбивство своїх однолітків. Його матеріал називається "Жертва секти, мережевої гри або жорстокості пділітків: три причини, які могли штовхнути "керченського стрільця" на злочин". Там є такі слова:

" ...Рослякову просто зламали психіку, а то, що сталося в коледжі, - лише наслідки "релігійного виховання". І ще, люди, знайомі з "Свідками" не з чуток, впевнені, що секту заборонили, але сектанти нікуди не поділися".

Пропагандист підтвердужє, що хлопець не належав до згаданої "американської", як він виловився, релігіійної течії, однак, як він пише, справа у поглядах матері, яка нібито виховувала його відчудженим від навколишнього світу й агресивно налаштованим до інших людей.

Про батька, до речі, з інших джерел відомо, що він не мешкає з родиною. Має інвалідність.

Мати - санітарка в онкоцентрі.

Розлучилися батьки не через вірування матері, а через те, що тато надужував спиртним й бив маму Владислава.

Тим часом релігійну версію Стєшин вважає основною у цій справі. До неї він домішує геополітику, а Свідків Єгови у підсумку взагалі звинувачує у "жертвоприношенні", влаштованому руками Рослякова:

"Розстріл в Керчі трапився дуже вчасно. Керч - це ворота в Азовське море, в якому зараз, м'яко кажучи, неспокійно. Так неспокійно, що МЗС РФ вже офіційно заявляє, що не дозволить НАТО проводити в Азові навчання. Теж збіг? І тут, в Керчі, відбувається масове жертвоприношення. Збіг?"

Своєю чергою газета "Взгляд" надрукувала статтю "Чи могли релігійні погляди матері керченського стрілка перетворити сина в вбивцю", де прослідковується та сама думка: Свідки Єгови не вчать когось вбивати, вони пацифісти, але їхні віровчення небезпечні для дітей.

Ось що пояснює один з "експертів", слова якого наводяться у матеріалі, про те, чому Владислав Росляков міг бути відлюдькуватим:

"Якщо єговіст вступає до секти, він припиняє відносини з усіма, крім членів цієї секти... Свідки Єгови не вважають повноцінними людьми тих, хто не входить в цю організацію. Ті, кого поки що не вдалося привести, загинуть при Страшному суді, і доки вони не увійшли в секту, навіть сенсу спілкуватися з ними немає".

Довідка

У РФ нині нараховується біля 200 тис. Свідків Єгови. Під арештом перебуває біля 20 з них.

При цьому представники влади вимагають не обмежуватися забороною на літературу і агітацію у громадських місцях і під час поквартиних обходів, а дозволити на законодавчому рівні позбавляти "екстремістів" (організація визнана "екстремістською") у разі потреби батьківських прав.

Правозахисники вже не виключають, що трагедія у Керчі може бути використана саме з цією метою.  Й нові обмеження стосуватимуться, як передбачається, усіх "нетрадиційні" церкви, тобто не РПЦ. Також, напевно, йтиметься про посилення контролю за Інтернетом.