З'явилися подробиці про американські фрегати, які запропонували Україні

Фрегати типу "Олівер Хазард Перрі" чудово підходять для конвоювання суден на далекі відстані та захисту їх від підводних човнів

Про це в ефірі щотижневої рубрики "Ефір 4_5_0" на телеканалі Еспресо.TV заявив експерт з питань озброєння Тарас Чмут (Український мілітарний центр), коментуючи відповідну пропозицію американського уряду.

"Фрегати типу "Олівер Хазард Перрі" - це велика серія ескортних океанських кораблів, які у 80-их рр. будувалися для потреб ВМФ США, Австралії та Іспанії. Виходячи з призначення, фрегати є протичовновими кораблями, але саме ці фрегати позиціонуються як багатоцільові. В оригінальному проекті вони мали протикорабельне озброєння - це пускова установка МК-13, яка могла запускати до 4-х протикорабельних ракет "Гарпун" або до 36 зенітних ракет стандарту СМ1-МР. На сьогодні на усіх фрегатах США, які ще експлуатуються, ці установки демонтовано, тому що у цьому для них немає необхідності. Там лишилося тільки торпедне і артилерійскьке озброєння, а також зенітно-ракетний комплекс, системи радіолокації, гідроакустики, РЕБу й т.д.", - зазначив аналітик.

Чмут пояснив, що Сполучені Штати - як країна з найпотужнішим в світі флотом - наразі відмовляються від даного типу військових кораблів, оскільки з одного боку там військовий флот оновлюється через 20-30 років, а з іншого - "змінилися підходи":

"Ці кораблі розроблялися під конвоювання і протичовнову оборону ескортів з США до Європи в період Холодної війни. Тодто вони забезпечували захист від радянських підводних човнів, завдяки чому вони мають найпотужніший гідроакустичний комплекс й дві палуби під вертольоти, що для фрегатів теж досить не мало, й при цьому спрощені системи артилерійського озброєння, ЗРК тощо, тому що вони безпосередньо не призначені для знищення надводних сил противника. Вони призначені більше для охорони, мають велику автономність і дальність ходу, а також досить непогані умови для екіпажу".

Окрім того, самі США зараз замінюють фрегати на літоральні кораблі - це "щось середнє між корветом і фрегатом", й разом з цим оголосили конкурс на "фрегати новго покоління".

У зв'язку з цим частину фрегатів отримали Туреччина (де вони застосовуються у ППО) та Польща.