Тимошенко сама неодноразово підписувала меморандуми МВФ, що передбачали ринкову ціну на газ, - експерт

Екс-прем'єр-міністр, а нині народний депутат й голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, однією з передвиборчих обіцянок якої наразі є зменшення ціни на газ для населення в разі обрання її президентом, в минулі роки кілька разів ставила підпис під зобов'язаннями України щодо встановлення ринкової вартості "блакитного палива"

Про це 20 жовтня 2018 року заявив відомий український економіст, керівник бюджетного комітету Громадської ради Мінфіну Тарас Козак в ефірі програми "Політичний маринад" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

"Пані Тимошенко теж була підписантом не одного меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ). І в кожному з цим меморандумів чітко прослідковується така фраза: "Газ для населення повинен бути ринковим". Можна дотувати, можна субсидії, але "газ для населення повинен бути ринковим". Це пані Тимошенко підписала. Поставила свій підпис під цим меморандумом у 2008 році і пізніше - коли потрібні були гроші для України і вони підписували те, що їм говорив МВФ", - зазначив експерт.

При цьому Козак зазначив, що відповідна вимога МВФ виконувалася поступово "постійно", але "саме Гройсман (прем'єр-міністр Володимир Гройсман - ред.) у 2017 році практично зрівняв ціну для населення з ринковою".

"Вже не було великої різниці між ціною для населення і тією ціною, по якій продається газ у світі", - додав аналітик.

За словами Козака, відтягування з подібним рішення за минулих прем'єрів було згубним для української економіки.