Рева розповів, чи спровокує підвищення ціни на газ кризу неплатежів

Після підвищення ціни на газ для населення уряд не очікує зменшення кількості субсидіантів або зменшення суми, яку люди будуть отримувати. А відтак не має побоювань щодо неплатежів

Про це в ефірі Еспресо. TV повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. 

За його словами, ті, хто не зможе платити, отримає державну допомогу у вигляді субсидій. Щодо ймовірного збільшення субсидіантів Рева звернув увагу на наявність двох факторів. 

"На підвищення кількості субсидіантів і розміру субсидій працює підвищення тарифів. На зменшення кількості субсидіантів працює розмір зарплат і пенсій. І якщо подивитись на ці два процеси, ми пам'ятаємо, що в новий опалювальний сезон почнуть враховуватись підвищені пенсії, які відбулися в жовтні 2017 року. Плюс протягом першого півріччя, за даними держстату, на 25 % зросла середня зарплата по країні", - повідомив Рева. 

Тобто збільшення на 23 % ціни на газ, за його словами, здійснено в межах того підвищення соцстандартів, що відбувалося наприкінці минулого та в першій половині цього року. Саме з урахуванням цих можливостей держбюджету і була погоджена домовленість з МВФ. 

"Тих коштів, які передбачені на субсидії на 2019 рік, їх повинно вистачити. Тим більше, що з 1 січня уряд планує розпочати процес монетизації субсидій, як це передбачено законом", - зазначив міністр соцполітики.