Грицак-молодший уникнув люстрації за переслідування учасників Революції Гідності

Олег Грицак, прокурор, який підтримував рішення суду проти учасників Революції Гідності, не потрапив під дію люстрації

Про це повідомляє програма “Наші Гроші з Денисом Бігусом”.

Олег Грицак - син голови СБУ Василя Грицака та заступник прокурора Полтавської області.

У розслідуванні програми йдеться мова про те, що Олег Грицак, тоді ще прокурор Оболонського районного суду м. Києва, ухвалив рішення про затримання учасників Революції Гідності. Затриманими були двоє студентів та 31-річний чоловік. Їм інкримінували організацію масових заворушень із важкими наслідками.

Сергій Горбатюк, начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ, сказав, що була можливість уникнути участі у таких судових процесах. Наприклад, можна було взяти лікарняний. Тобто, фактично, не відмовлятися від участі у справі, але рішення не приймати.

За цією ж справою проходе і тодішня начальниця Грицака - Ілона Клюге. У квітні цього року їй інкримінували незаконне затримання, притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи, а також перешкоджання проведенню мітингів і зборів. Тобто, Клюге потрапила під дію Закону “Про очищення влади” (люстрацію).

А ось у Грицака ситуація протилежна - у серпні його назначили заступником прокурора Полтавської області.

Журналіст програми приїхав до Полтави, аби задати Олегу Грицаку два запитання: Чи вважає він законним затримання активістів Революції Гідності та чи вважає він себе порушником закону? На що Грицак відповів, що неуповноважений давати коментарі з цього приводу. 

Відповідно до ЗУ “Про очищення влади”, люструвати треба працівника органу прокуратури, який підтримував клопотання про застосування запобіжних заходів, підтримував державне обвинувачення у суді.